неділю, 8 березня 2015 р.

«Блаженні чисті серцем, бо вони побачать Бога». Послання Папи на ХХХ Світовий день молоді



Блаженні чисті серцем, бо вони побачать Бога» (Мт 5,8), – ці Христові слова з Нагірної Проповіді, записані євангелистом Матеєм, стали темою Послання Папи Франциска на ХХХ Всесвітній День Молоді, який цього року відзначатиметься у Квітну Неділю, 29 березня 2015 р., на місцевому рівні, тобто, в дієцезіях та єпархіях.
Увівторок, 17 лютого 2015 р., у Ватикані оприлюднено Послання до молоді Папи Франциска, який продовжує традицію, започатковану святим Іваном Павлом ІІ та підтриману Венедиктом XVI. Після незабутньої зустрічі з молоддю у липні 2013 року в Ріо–де–Жанейро, Святіший Отець далі веде діалог з юнаками і дівчатами, започаткувавши трирічний шлях духовного приготування до Всесвітньої зустрічі  Кракові в 2016 році. Протягом цього духовного маршруту роздумати над Євангельськими блаженствами, яким присвячені теми ВДМ 2014, 2015 та 2016 років. Цим Папа підтверджує, що вважає Нагірну проповідь Христа головним орієнтиром в житті християнина, покликаного вчинити блаженства конкретною програмою свого життя, адже Сам Ісус показав нам шлях, яким слід прямувати, втілюючи Євангельські блаженства у життя.
2014 року в своєму першому посланні до молоді  Папа Франциск пригадав юнакам і дівчатам, що означає євангельська убогість, а цього року присвятив своє послання чистоті серця. Його Святість пригадує, що мрії про щастя  й добро кожної людини знаходять здійснення в Ісусі Христі і закликає молодь збергіати серце чистим і не баналізувати любові. Тільки Він один може відповідати вашим очікуванням, так часто обдуреним фальшивими світськими обіцянками.
Святіший Отець пропонує глибоке тлумачення Блаженств про чистоту серця, пояснюючи біблійне значення слова «серце»: в єврейській культурі серце – це осередок почуттів, думок і намірів. Саме з серця починається споглядання Бога, бо серце включає людину в її цілісності, в єдності тіла й душі, з її здатністю любити і бути любленою.
Чистота серця, тобто свобода від усього, що його опоганює, стосується, насамперед, людських взаємин. Папа  Франциск пише про молодість, якій властиве багатство почуттів і звертається до молодих людей із закликом не фальсифікувати здатність до любові, долаючи менталітет «тимчасового і відносного» на користь остаточних рішень.
Він також вказує, що треба боротись проти цієї культури тимчасовості, проти поширеної тенденції баналізувати любов, закликаючи мати мужність іти проти течії і бути щасливими.
Вселенський Архиєрей вказав на важливість святої тайни Покаяння, моливти й частого читання Святого Письма, як також наголосив на зустрічі з Богом  у ближніх, зокрема найбільш забутих, бідних, голодних, спрагнених, чужинців, хворих, ув'язнених.
«Для того, щоб увійти в логіку  Царства Божого, ми повинні визнати себе убогими серед убогих», – написав Папа Франциск до молоді. Святий Отець зазначив, що зустріч з Богом є також місцем, де можемо почути голос покликання до сімейного життя, до священства чи богопосвяченого життя. «Не забувайте: Божа воля є нашим щастям!» – підкреслив він. Наприкінці Папа Франциск запросив молодих людей усього світу з’їхатись наступного року до Кракова, міста святого Івана Павла ІІ,  адже саме він започаткував в католицькій Церкві Всесвітні дні молоді.
Джерело: